Klikni i...

Slušaj
Uživo

Play

Tvoj feelgood radio

TO JE I TVOJA STVAR - OTVORENI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

To je i tvoja stvar
TO JE I TVOJA STVAR -
OTVORENI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

November 14, 2014 @ 08:04

Podijeli: Facebook Twitter

Za 10ak dana, točnije na 25.11. kad upalite televizore, otvorite novine… vidjet ćete stidljive naslove koji se tiču problema nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Oni koji  idu u dubinu možda ga malo i prošire. Naime, taj dan ćemo svi skupa obilježavati Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 22. 9. obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Samo 2 dana za tako problematičnu stvar? Da ih je 365- premalo je! Zašto? Za početak zbog ovih podataka:

– U zadnjih 5 godina u Hrvatskoj je od strane nasilnog partnera ubijeno 300 žena!

-Samo prošle godine u Hrvatskoj su ubijene 23 žene, 11 od osoba bliskih njima

– Žene su bile žrtve u više od 600 nasilnih slučajeva samo prošle godine

– Iako je godišnje prijavljeno oko stotinjak silovanja, realna brojka silovanih žena na godinu u Hrvatskoj iznosi oko 2000

– Žrtva u procesu suđenja za silovanje više vremena provede na sudu nego počinitelj u zatvoru

– U Hrvatskoj je praksa da se za nasilja i silovanja daju minimalne kazne. (za silovanje je minimalna kazna godina dana od 1.1.2013. za nasilje u obitelji 6 mjeseci!)

– Prosjek kazni za silovanja u Hrvatskoj su 3.6 godina, a sam proces suđenja traje iznosi oko 5 godina. Na sudu su registrirani i slučajevi koji su trajali i do 9 godina.

– Žene u prosjeku ostanu i do 10 godina sa nasilnikom prije nego se ohrabre ostaviti nasilnika.

– U 30 posto slučajeva pretučena žena je privedena u policijsku postaju skupa s nasilnikom, takva je praksa

za-članak

– Od 1.1.2013. članak 215a maknut je iz Kaznenog zakona. Ukinut članak 215a Kaznenog zakona, koji se tiče nasilničkog ponašanja u obitelji odnosio se na nasilje, zlostavljanje ili drsko ponašanje koje drugog člana ili članice obitelji dovode u ponižavajući položaj. Taj dio je prebačen u domenu Prekršajnog Zakona… ako bi banalizirali mogli bi nasilje u obitelji na kraju izjednačiti s kaznama za parkiranje. 

Osim ovih gore stavki postoji tu i puno više problema s kojim se žene, kao i udruge koje se bore za bolji položaj žene u Hrvatsko. Ne stane sve u jedan članak.

Zato na Otvorenom pokrećemo kampanju kojom želimo ukazati na stvarne probleme žena u Hrvatskoj.  Kampanju u kojoj ćemo pokušati otkriti koji su glavni problemi, kako ih riješiti i zašto se još ne rješavaju. Od ponedjeljka pa do 25.11. svakodnevno donosimo priloge u kojima aktivno obrađujemo probleme žena, nasilja nad ženama, silovanja, kazni i praksi kažnjavanja.

U tom procesu kucali smo na mnoga vrata i uključili sugovornike iz svih područja. Kontaktirali smo civilne udruge koje se bave promicanjem ženskih prava  poput Ženske sobe, Autonomne ženske kuće, Mup-a, sudova, BaBe, saborske zastupnice, Ured za ravnopravnost spolova, psihologe, odvjetnike….

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u našoj akciji koja kreće od ponedjeljka!  Svi koji ćete htjeti podržati akciju i zajedno nam pomoći da podignemo svijest o tome, da zajedno pošaljemo poruku: Ne nasilju nad ženama u bilo kojem obliku možete nas pratiti putem etera, weba i društvenih mreža. Pozivamo vas i da putem twittera i  facebooka šaljete svoje slike s natpisom #tojeitvojastvar.  Jer na kraju dana, to nas se svih tiče.

Žene s Otvorenog također daju svoj doprinos akciji, osim što pokrećemo sve skupa – simbolično smo snimile ‘pretučene fotografije’ uz pomoć fotografa Ivena Mastina i vizažistice Nike Dorie Grbac. Naša šminka lako ide dolje, ali pogled nije lijep. Pogotovo kad znamo da 11.000 žena godišnje takvu ‘šminku’ ne može skinuti.

Ivana Međugorac

Povezani članci:

U HRVATSKOJ U ZADNJIH 5 GODINA NASILNICI UBILI 300 ŽENA 

ZAŠTO U HRVATSKOJ FALI GRUPA ZA PODRŠKU ŽENAMA? 

ZAŠTO JE U HRVATSKOJ PRAKSA DAVATI MINIMALNE KAZNE ZA SILOVANJA? 

Komentari

Kako slušati Otvoreni Radio:

Otvoreni Player! (ako želiš slušati Otvoreni na svom PC-u ili Macu). Plaćanje? Ne! Potpuno je besplatno. Samo trebaš kliknuti ovdje. Naravno, uvijek kao opcije imaš Windows Media Player ili Winamp/VLC media player.

Cro Map Computer
Cro Map Smartphone

Ponosni si korisnik kabelske ili IP televizije? Otvoreni je samo par tipki daleko. Evo i popisa gdje nas možeš slušati:

  • MAXtv – 55. kanal
  • B.net – 55. kanal
  • Metronet – 304. kanal
Cro Map Tv