Klikni i...

Slušaj
Uživo

Play

Tvoj feelgood radio

Što okolina može napraviti za žrtvu nasilja? Kratko i jasno- reagirati!

To je i tvoja stvar
Što okolina može napraviti za
žrtvu nasilja? Kratko i jasno- reagirati!

November 24, 2014 @ 07:45

Podijeli: Facebook Twitter

Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama događa se unutar nečija četiri zida i baš zbog toga mnogi smatraju da je to nečija privatna stvar i da se oni neće miješati. Samo u prošloj godini, žrtvama obiteljskog nasilja bilo je 62% žena. Ta brojka doista jest poražavajuća, a možda bi bila manja da se reagiralo na vrijeme.

banner_reakcija

Kako biste vi reagirali da svjedočite nasilju? U anketi koju smo proveli s ljudima na ulici, dobili smo odgovore koji su uglavnom bili pozitivni: ” Nazvala bih policiju”, “Ako treba uskočio bih!” , vi biste pomogli! U posljednje vrijeme internetom kruže brojni društveni eksperimenti u kojem su glumci odglumili nasilje u javnosti. Jedan od najnovijih je i ovaj video nasilja u liftu iz Švedske.

banner_podignite-slušalicu

Ali zidovi su tanki, a kroz zavjese i prozor se često može vidjeti i zato ne smijemo okrenuti glavom, misleći da je to nečija privatna stvar! Za početak, znate li da se to zaista događa u vašoj okolini, prva stvar koju trebamo učiniti je dignuti slušalicu i nazvati 112! “Policija kao intervencijsko- pomagačka služba mora pružiti zaštitu žrtve nasilja u obitelji, svakog vida nasilja u obitelji, na način da primjereno primjeni zakonske propise, na način da se trenutno prekine nasilje, te pravoremeno poduzmu mjere izolacije,odvajanja počinitelja od žrtve” , rekao nam je Dragan Josipović iz Ravnateljstva MUP-a i pritom savjetuje i da je vrlo važno da se samo nasilje prijavi neposredno ili u vrijeme kada se ono događa, te apelira i na druge članove šire obitelji da preuzmu odgovornu i obvezujuću ulogu prijave samog nasilja kako bi policija mogla što prije reagirati.
S psihološke strane, psihologinja Paula Bogović, tvrdi da žrtvu ne smijemo propitkivati i osuđivati, zašto onda nije ranije reagirala, već ju trebamo poslušati i biti uz žrtvu i pokušati joj pomoći kako god znamo.

banner_reakcija

Počeli smo od sebe i znamo okretanje glavom i mahanje rukom u stilu “to nije moja stvar” nije pravi put. Ali što kada žrtva izađe iz nasilja? Tu bi onda trebala uskočiti država i lokalna zajednica, smatra pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Oni trebaju prepoznati benefit i prioriteti financiranja i razmatranja održivosti skloništa i savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja. Nažalost, oni to nisu prepoznali. Poražavajući je podatak da županije izdvajaju tek 1-0,6% sredstava na godišnjoj razini za financiranje pomoći žrtvama obiteljskog nasilja. Ta brojka govori sama za sebe i jasno je da bi ona trebala biti još veća kako bi se žrtvama nasilja omogućio što normalniji i bolji život.

I za kraj podsjećamo na podatke zbog kojih je i pokrenuta ova akcija i možda vas one potaknu da sljedeću put i vi reagirati jer to JE TVOJA STVAR:

– U zadnjih 5 godina u Hrvatskoj je od strane nasilnog partnera ubijeno 300 žena!
-Samo prošle godine u Hrvatskoj su ubijene 23 žene, 11 od osoba bliskih njima
– Žene su bile žrtve u više od 600 nasilnih slučajeva samo prošle godine
– Iako je godišnje prijavljeno oko stotinjak silovanja, realna brojka silovanih žena na godinu u Hrvatskoj iznosi oko 2000
– Žrtva u procesu suđenja za silovanje više vremena provede na sudu nego počinitelj u zatvoru
– U Hrvatskoj je praksa da se za nasilja i silovanja daju minimalne kazne. (za silovanje je minimalna kazna godina dana od 1.1.2013. za nasilje u obitelji 6 mjeseci!)
– Prosjek kazni za silovanja u Hrvatskoj su 3.6 godina, a sam proces suđenja traje iznosi oko 5 godina. Na sudu su registrirani i slučajevi koji su trajali i do 9 godina.
– Žene u prosjeku ostanu i do 10 godina sa nasilnikom prije nego se ohrabre ostaviti nasilnika.
– U 30 posto slučajeva pretučena žena je privedena u policijsku postaju skupa s nasilnikom, takva je praksa

Prethodni članci:

MALTRETIRANJE ŽENA PRISUTNO JE I U POLITICI

ŽENE U PROSJEKU TRPE NASILJE 10 GODINA- ŠTO MOGU UČINITI ZA SEBE

U HRVATSKOJ U ZADNJIH 5 GODINA NASILNICI UBILI 300 ŽENA

ZAŠTO U HRVATSKOJ NE POSTOJI VIŠE GRUPA ZA PODRŠKU ŽENAMA?

ZAŠTO JE U RH PRAKSA DAVATI MINIMALNE KAZNE ZA SILOVANJE

TO JE I TVOJA STVAR- OTVORENI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

 

Komentari

Kako slušati Otvoreni Radio:

Otvoreni Player! (ako želiš slušati Otvoreni na svom PC-u ili Macu). Plaćanje? Ne! Potpuno je besplatno. Samo trebaš kliknuti ovdje. Naravno, uvijek kao opcije imaš Windows Media Player ili Winamp/VLC media player.

Cro Map Computer
Cro Map Smartphone

Ponosni si korisnik kabelske ili IP televizije? Otvoreni je samo par tipki daleko. Evo i popisa gdje nas možeš slušati:

  • MAXtv – 55. kanal
  • B.net – 55. kanal
  • Metronet – 304. kanal
Cro Map Tv