Klikni i...

Slušaj
Uživo

Play
Trenutno s Vama...

Ivana Mišerić i Filip Han

Twitter Facebook

Tvoj feelgood radio

Melanom -­ rano otkrivanje nam spašava život!

RADIO
Melanom -­ rano
otkrivanje nam spašava život!

Ne boli, a ovaj tjedan­ i ne košta! Od 11. do 15. svibnja Euromelanoma Day otvara vrata dermatoloških ordinacija širom Hrvatske za besplatne preglede.

May 14, 2015 @ 08:05

Podijeli: Facebook Twitter

Kako prepoznati melanom?
Prvo da ozbiljno shvatiš sebe i svoje tijelo. Kosu šišamo jer su nam vrhovi suhi, bojamo ju jer skrivamo sijede. Prikrivamo prištiće, jer ne izgledaju lijepo. Koga briga za tamo neki ružni madež na leđima. Neka naraste, neka promijeni boju, ne boli me, ne vidim ga!

Zamisli priču:­ Dečko je došao s Curom na pregled, jer mu je madež počeo krvariti i raditi fleke na majici. Ne znamo što se s njim dogodilo jer nije shvatio što znači: “­Imaš melanom i moraš izvaditi taj madež ODMAH ili ćeš biti kraći za glavu!”. A gdje je ona(Cura) gledala svo to vrijeme dok ga je danima i noćima gladila po leđima? To je nonšalantno ponašanje, bez strahopoštovanja prema mašini(tijelu) koju treba pregledavati i podmazivati da bi bila zdrava i dugovječna. Vrijeme je tu ključno.

Melanom se liječi bez problema, ako se otkrije na vrijeme. Boli me rečenica: “Uzalud vam trud svirači, Euromelanoma dan i silni plakati, jer sve to slabo dopire do ljudi koji su najugroženiji!”.

MELANOM_banner2
Ratari, ribari, mornari, piloti, stjuardese, građevinari, sportaši…

Olako se shvaća melanom. To je rak kože. Rak! Pričala sam s doktoricom Vesnom Magdić Jelavić o koži, madežima i ljudima. Madeže dobiješ genetski, tijekom života, u trudnoći, a briga o njima pada isključivo na onoga koji ih nosi. Zato je divno kad ordinacije diljem zemlje otvore svoja vrata da koža dobije svojih pola sata, besplatno. Tužno je što ljude za to treba loviti po cesti jer većina odmahuje rukom. Zato je melanom tihi ubojica.

Melanom je najzloćudniji maligni tumor kože koji ukoliko se dijagnosticira u početnoj fazi ima vrlo dobru prognozu i izliječenje gotovo 100%, ali u uznapredovaloj fazi učestalo metastazira u druge organe putem limfe i krvi.

Neobični madeži koji ukazuju na melanom:
­

 • madež je nepravilnog oblika
 • madež ima nepravilan i nazubljen rub
 • izraslina ima više boja ili je boja nejednako raspoređena
 • madež je veći od 6 mm.
 • madež s vremenom raste ili mijenja boju i oblik

Druge sumnjive promjene na madežu su:

 • ljuskavost
 • svrbež
 • širenje pigmenta iz madeža u okolnu kožu
 • pojava iscjetka ili krvarenja

Napravila sam pregled i osjećam se super. Imam madež koji nije idealan i treba ga kontrolirati, ali to je puno bolje od opcije ignoriranja. Nema straha, jer ako je nešto­ izvadit će se i gotova priča. Ako nije ništa ­isto gotova priča! Vrlo jednostavno, na kraju ispada da je melanom tvoj izbor. Naš izbor.

“Ne dopustite da odgođena dijagnoza uzrokuje vašu neizvjesnu budućnost!”.

 

Komentari

Kako slušati Otvoreni Radio:

Otvoreni Player! (ako želiš slušati Otvoreni na svom PC-u ili Macu). Plaćanje? Ne! Potpuno je besplatno. Samo trebaš kliknuti ovdje. Naravno, uvijek kao opcije imaš Windows Media Player ili Winamp/VLC media player.

Cro Map Computer
Cro Map Smartphone

Ponosni si korisnik kabelske ili IP televizije? Otvoreni je samo par tipki daleko. Evo i popisa gdje nas možeš slušati:

 • MAXtv – 55. kanal
 • B.net – 55. kanal
 • Metronet – 304. kanal
Cro Map Tv