Klikni i...

Slušaj
Uživo

Play
Trenutno s Vama...

Vedran Car i Kasandra Fučijaš

Twitter Facebook

Tvoj feelgood radio

Coldplay

Glazba
Coldplay

June 24, 2021 @ 06:00

Podijeli: Facebook Twitter

Predstavljamo grupu Coldplay

Coldplay je valjda jedini ili bar jedan od rijetkih svjetski superpopularnih bendova kojima se dogodilo da njihovog frontmana nitko ne prepozna u – podzemnoj željeznici?! No, kako je sve krenulo? Chris Martin i njegov kolega Johnny Buckland su se upoznali na faksu, putem pokupili još tri člana i mijenjali nazive kao čarape, prvo Pectoralz pa Starfish i na koncu – bingo – COLDPLAY. Ali nema ništa hladnog u njihovim pjesmama, gotovo sve su žive, tople i himnične. Rade od 1996., pa veliki BRAVO na preko 20 godina uspješne karijere! Inače, fora – Coldplay svrstavaju u alternativni rock bend, ali budimo realni – oni s alternativom imaju veze kao Hrvatska sa svemirskim programom.

Nakupili su se i nominacija i nagrada (preko 60 nagrada i 200 nominacija), a Martin i ekipa sve su to fino i unovčili – s preko 80 milijuna prodanih albuma širom svijeta oni su jedni od najprodavanijih izvođača na svijetu. Aktivistički su raspoloženi i često se uključuju u humanitarne aktivnosti. Btw., Chris je slab na glumice – Gwyneth Paltrow pa Jennifer Lawrence, tko je sljedeća sretnica?!

Ajmo mi na hitove:


ADVENTURE OF A LIFETIME
Video izgleda kao Groznica subotnje večeri s Planete majmuna. Coldplay su tu zbilja otišli u disko vode, a ideja za video došla je kada su se glumac Andy Serkis, inače Golum iz Lord Of The Rings i Chris Martin sreli na jednom avionskom letu i brainstormali. 6 mjeseci su kemijali, ali rezultat je bio super. Kritičari oduševljeni, a ni mi nismo čekali u kutu da nas prođe nego smo i mi plesali.


HYMN FOR THE WEEKEND
E, ovo se zove prava vikend himna – Martinu se u pjesmi pridružila njegova frendica Beyonce koja izgleda presexy. Nije taj Chris Martin ni lud. Navodno je Chris htio staviti u pjesmu tekst ”drinks on me, drinks on me”, ali ostali članovi su smatrali da to ne bi baš prošlo dobro kod fanova, možda su se bojali da bi zbilja ‘piće bilo na njihov račun’. Inače, spot je sniman po Indiji, a dobio je puno kritika po društvenim mrežama da stereotipizira indijsko društvo. Svašta.


VIVA LA VIDA
Svi članovi benda su pisali ovu pjesmu – pravi group effort, a da se isplatilo, pokazuje rezultat – prvi br.1 Coldplaya istovremeno u UK i USA + Grammy 2009. u kategoriji Song of the Year, jel može više?! Chris se tu borio i s nekoliko optužbi za plagijat, no Martin je samo odmahivao rukom i najavio još 25 boljih pjesama. Pazi ovo – hitom Viva La Vida su se poslužili i nogometni klubovi – njemački Hannover 96, ali i FC Barcelona u sezoni 2008/9 kada su osvojili svih 6 mogućih nogometnih naslova. Pep Guardiola je odabrao pjesmu da motivira svoj tim. Ideš!


A SKY FULL OF STARS
Ovako to zvuči kad se Coldplay otkače i iz laganica i rock himni, uz pomoć Aviciija, ‘uskoče’ u EDM i house. 125 bpma! Tko bi rekao za bend koji je pažnju javnosti privukao s tužnjikavom ‘it’s all yellowwwwwwwwwwwwwwww’.


CLOCKS
Tipični Coldplay. #onokad navečer lupkaš po klaviru pa ti na pamet padne genijalna melodija, o tome bi Chris Martin, da hoće, mogao napisati priručnik. Clocks je bila inspirirana bendom Muse. Ne bi čovjek nikad rekao, ali ta stvar je zamalo izostavljena s drugog albuma, jer su već bili snimili 10 pjesama pa su je stavili pod rezervu, a na kraju je Clocks 2004. osvojila Grammy u kategoriji Record of the Year. Koja sudbina.

Komentari

Kako slušati Otvoreni Radio:

Otvoreni Player! (ako želiš slušati Otvoreni na svom PC-u ili Macu). Plaćanje? Ne! Potpuno je besplatno. Samo trebaš kliknuti ovdje. Naravno, uvijek kao opcije imaš Windows Media Player ili Winamp/VLC media player.

Cro Map Computer
Cro Map Smartphone

Ponosni si korisnik kabelske ili IP televizije? Otvoreni je samo par tipki daleko. Evo i popisa gdje nas možeš slušati:

  • MAXtv – 55. kanal
  • B.net – 55. kanal
  • Metronet – 304. kanal
Cro Map Tv