Klikni i...

Slušaj
Uživo

Play

Tvoj feelgood radio

TO JE I TVOJA STVAR - OTVORENI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

To je i tvoja stvar
TO JE I TVOJA STVAR -
OTVORENI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

November 14, 2014 @ 08:04

Podijeli: Facebook Twitter

Za 10ak dana, točnije na 25.11. kad upalite televizore, otvorite novine… vidjet ćete stidljive naslove koji se tiču problema nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Oni koji  idu u dubinu možda ga malo i prošire. Naime, taj dan ćemo svi skupa obilježavati Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 22. 9. obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Samo 2 dana za tako problematičnu stvar? Da ih je 365- premalo je! Zašto? Za početak zbog ovih podataka:

– U zadnjih 5 godina u Hrvatskoj je od strane nasilnog partnera ubijeno 300 žena!

-Samo prošle godine u Hrvatskoj su ubijene 23 žene, 11 od osoba bliskih njima

– Žene su bile žrtve u više od 600 nasilnih slučajeva samo prošle godine

– Iako je godišnje prijavljeno oko stotinjak silovanja, realna brojka silovanih žena na godinu u Hrvatskoj iznosi oko 2000

– Žrtva u procesu suđenja za silovanje više vremena provede na sudu nego počinitelj u zatvoru

– U Hrvatskoj je praksa da se za nasilja i silovanja daju minimalne kazne. (za silovanje je minimalna kazna godina dana od 1.1.2013. za nasilje u obitelji 6 mjeseci!)

– Prosjek kazni za silovanja u Hrvatskoj su 3.6 godina, a sam proces suđenja traje iznosi oko 5 godina. Na sudu su registrirani i slučajevi koji su trajali i do 9 godina.

– Žene u prosjeku ostanu i do 10 godina sa nasilnikom prije nego se ohrabre ostaviti nasilnika.

– U 30 posto slučajeva pretučena žena je privedena u policijsku postaju skupa s nasilnikom, takva je praksa

za-članak

– Od 1.1.2013. članak 215a maknut je iz Kaznenog zakona. Ukinut članak 215a Kaznenog zakona, koji se tiče nasilničkog ponašanja u obitelji odnosio se na nasilje, zlostavljanje ili drsko ponašanje koje drugog člana ili članice obitelji dovode u ponižavajući položaj. Taj dio je prebačen u domenu Prekršajnog Zakona… ako bi banalizirali mogli bi nasilje u obitelji na kraju izjednačiti s kaznama za parkiranje. 

Osim ovih gore stavki postoji tu i puno više problema s kojim se žene, kao i udruge koje se bore za bolji položaj žene u Hrvatsko. Ne stane sve u jedan članak.

Zato na Otvorenom pokrećemo kampanju kojom želimo ukazati na stvarne probleme žena u Hrvatskoj.  Kampanju u kojoj ćemo pokušati otkriti koji su glavni problemi, kako ih riješiti i zašto se još ne rješavaju. Od ponedjeljka pa do 25.11. svakodnevno donosimo priloge u kojima aktivno obrađujemo probleme žena, nasilja nad ženama, silovanja, kazni i praksi kažnjavanja.

U tom procesu kucali smo na mnoga vrata i uključili sugovornike iz svih područja. Kontaktirali smo civilne udruge koje se bave promicanjem ženskih prava  poput Ženske sobe, Autonomne ženske kuće, Mup-a, sudova, BaBe, saborske zastupnice, Ured za ravnopravnost spolova, psihologe, odvjetnike….

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u našoj akciji koja kreće od ponedjeljka!  Svi koji ćete htjeti podržati akciju i zajedno nam pomoći da podignemo svijest o tome, da zajedno pošaljemo poruku: Ne nasilju nad ženama u bilo kojem obliku možete nas pratiti putem etera, weba i društvenih mreža. Pozivamo vas i da putem twittera i  facebooka šaljete svoje slike s natpisom #tojeitvojastvar.  Jer na kraju dana, to nas se svih tiče.

Žene s Otvorenog također daju svoj doprinos akciji, osim što pokrećemo sve skupa – simbolično smo snimile ‘pretučene fotografije’ uz pomoć fotografa Ivena Mastina i vizažistice Nike Dorie Grbac. Naša šminka lako ide dolje, ali pogled nije lijep. Pogotovo kad znamo da 11.000 žena godišnje takvu ‘šminku’ ne može skinuti.

Ivana Međugorac

Povezani članci:

U HRVATSKOJ U ZADNJIH 5 GODINA NASILNICI UBILI 300 ŽENA 

ZAŠTO U HRVATSKOJ FALI GRUPA ZA PODRŠKU ŽENAMA? 

ZAŠTO JE U HRVATSKOJ PRAKSA DAVATI MINIMALNE KAZNE ZA SILOVANJA? 

Komentari

Kako slušati Otvoreni Radio:

Otvoreni Player! (ako želiš slušati Otvoreni na svom PC-u ili Macu). Plaćanje? Ne! Potpuno je besplatno. Samo trebaš kliknuti ovdje. Naravno, uvijek kao opcije imaš Windows Media Player ili Winamp/VLC media player.

Cro Map Computer

Ukoliko si osoba u pokretu i želiš slušati Otvoreni – nema problema. Aplikacije Otvorenog radija preuzmite na iTunesu ili Google Playu. Naravno, besplatno.

Aplikacija za Android Aplikacija za iOS
Cro Map Smartphone

Ponosni si korisnik kabelske ili IP televizije? Otvoreni je samo par tipki daleko. Evo i popisa gdje nas možeš slušati:

  • MAXtv – 55. kanal
  • B.net – 55. kanal
  • Metronet – 304. kanal
Cro Map Tv